Andere bronnen:

 

Goudhandelaars

The Silver Mountain
(webshop BE en NL)

Uw link hier? Meer info.

 

Zilverprijs

Net zoals bij alle andere grondstoffen is ook de zilverprijs afhankelijk van wat de markt op een bepaald moment als waarde toekent. Het komt er dus op neer dat de zilverkoers afhankelijk is van vraag en aanbod.
Sinds 2003 is het edelmetaal aan een sterke opmars bezig, en dit merkt men ook aan de kostprijs. Terwijl men in 2003 voor slechts 4 euro een kilogram zilver kon aankopen, moet men hier tegenwoordig het drievoudig voor betalen.

 

Realtime zilverkoers vandaag (24u; euro per kilogram):

Real-time zilverkoers in EUR per kilogram

(zilverprijs vernieuwen)

 


Zilverprijs 10 jaar historie (euro per kilogram):

Zilverprijs over 10 jaar in EUR per kilogram

 

Zilverprijs vanaf 1999 (euro per kilogram):

Zilverprijs vanaf 1999 in EUR per kilogram

 

Waardebepaling van zilver

De zilverprijs werd tot augustus 2014 vastgesteld door de organisatie “London Silver Market Fixing”. Deze stelde de waarde voor maar liefst 117 jaar vast op basis van vraag en aanbod.

Het vaststellen van de exacte waarde is nagenoeg onmogelijk, maar wordt zo nauwkeurig mogelijk weergegeven en berekend met complexe instrumenten binnen verschillende instituten.

Ook de economie heeft een grote invloed op de waardebepaling. Industrieën beperken hun eigen productie in crisistijden waardoor er uiteraard minder vraag is naar zilver, en bijgevolg het aanbod stijgt. Dit heeft een prijsdaling tot gevolg.

Zeer belangrijk om te melden is dat de zilverkoers, ondanks de crisis, de voorbije jaren een sterke stijging heeft gekend. Hieruit valt af te leiden dat veel particulieren speculeren op een prijsstijging naar de toekomst toe.
We merken echter dat veel van deze investeringen na enkele jaren alsnog opnieuw verkocht worden, wat de recente daling kan verklaren. Tot op heden blijft ook de industrie op een laag pitje draaien.

 

 

Correlatie tussen goud- en zilverprijs?

Wanneer we de goudprijs vergelijken met deze van zilver, komen we tot de conclusie dat de koersen zeer goed in verhouding staan ten opzichte van elkaar.
Zilver wordt dus ook aanzien als (waardig) edelmetaal, en wordt bijgevolg ook gebruikt om te speculeren tijdens crisistijden.

 

Handelen in zilver

Er zijn 2 mogelijkheden om te investeren in dit edelmetaal:

  • Fysisch aankopen
  • Waardepapieren (beursgenoteerd)

Beleggen in zilver kan dus op dezelfde manier als in andere edelmetalen. Bekijk voor meer informatie en tips daarom ons relevant blogbericht over het beleggen in goud.