Gouden munt: de Krugerrand
De krugerrand is een gouden munt die sinds 1967 wordt geslagen. De Krugerrand staat ook wel bekend als de gouden rand. De munt komt voor in verschillende vormen, met ieder een eigen waarde. Dat maakt dat de krugerrand geschikt is als beleggingsmunt voor elke portemonnee.
Geschiedenis van de Krugerrand
De Zuid-Afrikaanse regering laat de gouden krugerrand al sinds 1967 slaan. Dat de gouden rand een echte beleggingsmunt zou worden, is van meet af aan het doel geweest. Toch werd de munt ook een wettig betaalmiddel. De gouden rand was de eerste die exact 1 troy ounce aan goud bevatte. Dat is handig, want de internationale goudprijs wordt per ounce bepaald.
De gouden rand werd als snel heel bekend en populair onder beleggers, ook al was het door boycots vanwege het apartheidsregime lange tijd niet mogelijk om de munt overal ter wereld in te voeren. Door die boycots moest de gouden rand het in populariteit afleggen tegen onder andere de 24 karaats Canadese Gold Maple Leaf.
Beeltenis
Op de krugerrand straat het portret van Paul Kruger. Paul Kruger was de laatste president van Transvaal, de Zuid-Afrikaanse Republiek. Op de andere zijde van de munt staat een springbok afgebeeld. Deze vind je ook op de gewone rand.
Vier soorten uitvoeringen
De gouden rand heeft een gehalte van 22 karaat. De munt bestaat naast goud uit koper. Het koper geeft de munt een licht oranje kleur (roodgoud). Tegenwoordig zijn er vier soorten van de populaire gouden munt: de hele, de halve, de kwart en de tiende krugerrand. De kleinere vormen bevatten respectievelijk een halve, kwart en een tiende troy ounce goud.