Andere bronnen:

 

Goudhandelaars

The Silver Mountain
(webshop BE en NL)

Uw link hier? Meer info.

 

Goudkoers

De goudkoers is erg variabel. Hij hangt samen met vraag en aanbod en de economische situatie. Veel mensen zeggen dat dit de tijd is om een goede prijs te krijgen voor uw gouden bezittingen. Maar waarom zou de goudkoers niet nog verder stijgen, als deze de afgelopen tijd al zo hard gestegen is? Niemand weet het: de goudkoers zal het uitwijzen.

 

Realtime goudkoers vandaag (24u; euro per gram):

Real-time goudkoers in EUR per gram

(goudprijs vernieuwen)

 


Goudprijs 10 jaar historie (euro per gram):

Goudprijs over 10 jaar in EUR per gram

 

Goudprijs vanaf 1999 (euro per gram):

Goudprijs vanaf 1999 in EUR per gram

 

Goud als belegging

Als we naar de hele wereldbevolking kijken, worden we steeds rijker. Daarom neemt de vraag naar goud en gouden sieraden toe. Het aanbod stijgt echter niet mee, want er wordt steeds minder goud gevonden. Om die reden zien mensen goud nu ook als belegging: als ze nu goud kopen, kan het wel eens zo zijn dat het over een tijd veel meer waard is. De afgelopen decennia is de goudprijs ook enorm gestegen. Maar stijgt deze nog verder? Op zich is goud een veilige belegging: de intrinsieke waarde van goud zal nooit verloren gaan en dat zorgt ervoor dat uw vermogen redelijk is beschermd. Dat is bij aandelen en obligaties wel anders.

 

Waar is de goudkoers afhankelijk van?

De prijs van goud wordt bepaald door de markt. Deze maakt een inschatting van de waarde van goud ten opzichte van valuta. De goudkoers is bijvoorbeeld afhankelijk van de inflatie van de geldhoeveelheid. Ook de economische onzekerheid is van grote invloed op de prijs van goud. Er zijn echter nog meer zaken die de goudprijs beïnvloeden. Denk aan rente en de handel waarin u goud koopt. Door al die invloeden fluctueert de goudkoers nogal.

 

Geschiedenis van goud

Goud werd vermoedelijk in de 26e eeuw v. Chr. Voor het eerst gebruikt door de Egyptenaren. Zij gebruikten het als betaalmiddel. We vinden nog vaak goud op plaatsen waar vulkanen waren. Dat is niet gek: goud ontstaat uit magma. In 1848 waren het de Amerikanen die goudklompjes ontdekten. Ze vonden deze tussen verschillende steenlagen in rivieren. Het ging daarna snel met goud: in Australië en Amerika ontdekte men verschillende goudbronnen. Die bronnen zijn tegenwoordig allemaal leeggehaald. Er wordt steeds minder goud gevonden en dat beïnvloedt de goudkoers.

 

Zuiver goud

Zoals gezegd komt goud in de natuur voor in goudklompjes. Maar er bestaat ook zoiets als stofgoud en goudaderen. Zuiver goud wordt gevonden in rivieren of mijnen. Dit goud is 24 karaat. In Nederland mag je iets nog goud noemen als het een zuiverheid heeft van minimaal 14 karaat.