Goud kopen als belegging
Goud kopen als belegging kan heel interessant zijn. Het is namelijk heel waardevast. En als u goud koopt, bent u niet afhankelijk van speculanten en overheden. Bent u klaar om uw papiergeld om te zetten in goud? Lees dan onderstaande praktische informatie en tips.
Waarom zou ik goud kopen?
Goud is een verstandige belegging waarmee u de waarde van uw vermogen beschermt. Als u fysiek goud koopt, bent u niet afhankelijk van overheden en centrale banken. Als u uw vermogen omzet in goud, hebben de staatsschuld en inflatie er geen invloed op. Goud kan namelijk niet zomaar waardeloos worden.
Waar kan ik inkopen?
Voordat u op zoek gaat naar goud, bepaalt u hoeveel geld u wilt investeren. Bedenk ook of u liever goudstaven of gouden munten heeft. Als u weet wat u wilt, kunt u het goud kopen. Dat kan gewoon via internet, maar ook bij een goudhandelaar of bank. Banken verkopen goud vaak alleen aan bestaande klanten. Dat is iets om rekening mee te houden. U kunt ook goud kopen op internetfora of online marktplaatsen. Wees u dan wel bewust van het gevaar: het kan zomaar zijn dat u veel geld neerlegt voor vervalste munten of nepgoud. Het advies: koop alleen bij gecertificeerde handelaren en vergelijk altijd de goudprijzen.
Goud kopen en btw, hoe zit dat nu?
Als u goud koopt als belegging, hoeft u geen btw te betalen. De prijs van goud als belegging staat wereldwijd vast. Een btw-heffing zou u in een nadelige positie brengen. Goud geldt pas als belegging als het aan bepaalde voorwaarden van de fiscus voldoet. Enkele van deze voorwaarden zijn:
- Goud in de vorm van staven of plaatjes moet een door de goudmarkt aanvaard gewicht hebben en een zuiverheid van ten minste 995/1000.
- Gouden munten moeten een zuiverheid van minimaal 900/1000 hebben, geslagen zijn na 1800 en een wettig betaalmiddel zijn (geweest). Ook mogen gouden munten normaliter niet worden verkocht voor een prijs die de marktwaarde met meer dan 80% overschrijdt.
De prijs van goud
Als u goud koopt bij een handelaar, kunt u over de prijs onderhandelen. Bij banken kunt u niet onderhandelen. Sommige banken bepalen de goudprijs op basis van de actuele goudkoers op de dag van bestelling. Andere banken bepalen de goudprijs op basis van de koers op de dag dat u het goud in ontvangst neemt of op de dag dat de bank het bij haar centrale depot bestelt. Laat u van tevoren dus goed informeren.
Inspelen op de goudprijs
Het principe is simpel: je wenst goud te kopen aan een zo laag mogelijk kostprijs, en deze later te verkopen aan een zo hoog mogelijke kostprijs. Het verschil is dan je rendement. In de praktijk is het echter minder eenvoudig: wanneer koop je nu best aan en wanneer verkoop je het best? Er zijn talrijke boeken te vinden over technische analyse. Wel laten de hedendaagse grafieken zien dat we best op de lange termijn (> 10 jaar) kunnen inspelen bij het kopen van goud.